Sezeryanda Kordon Bağlanması, Sezeryan ameliyatında bebeği çıkarmak için karın duvarına ince ve uzun bir kesik atılır. Daha sonra rahim duvarına bir kesik daha atılır. Ancak sezeryan sırasında kordon bağlamak isteyen birinde rahim duvarına kesik atılmadan kordon bağlama işlemine geçilir. Ancak tavsiye edilen yöntem, sezeryan ameliyatı olduktan sonra annenin laparoskopik yöntem ile karından bir kaç delik açılarak kordonların bağlanması yöntemidir. Bu kordon bağlanma yöntemi, sezeryan ameliyatı esnasında görülecek hasar hile kıyaslandığında daha az hasar vermektedir. Bu nedenle karşılaştırılmalı ve doğru sonuç verilerek karar verilmelidir. Ancak iki yöntem ile de sezeryan esnasında ve sonrasında kordonlar bağlanabilir.
Sezeryanda Kordon Bağlanması Krunma Yöntemi,
Kordon bağlama korunma yöntemleri içinde en güvenli ve olumlu sonuç veren bir yöntemdir. Ancak her 100 kişiden 2'sinde tekrar gebelik oluşma riski vardır. Bu durum pek nadirde görülse böyle bir ihtimal vardır. Bu durumda kordonu bağlanan kişinin zaman içinde kordonlar esneyerek sperm hücresi geçecek kadar yer oluşması nedeni ile tekrar bir gebelik oluşabilmektedir. Ama çok sıklıkla karşılaşılan bir durum olmamasına rağmen doktorlar tarafından bu uyarı mutlaka yapılmaktadır. Sezeryan sonrası kordon bağlamak için annenin çok kararlı olması gerekir. Çünkü kordon bağladıktan sonra tekrar hamile kalma ihtimali zayıflamaktadır. Bazen kordonların zayıflamasından bazende ileri yaş sorunlarından dolayı tekrar gebe kalma ihtimali zayıfladığı gibi, kordonlar tekrar açıldığında dış gebelik riskleri oluşmaya başlamaktadır. Bazende kordonlar bağlı iken dış gebelik riski ile karşılaşılır.
Sezeryanda Kordon Bağlanması Yaşı,
En etkili yöntem olmasına rağmen 30 yaş altındaki kadınlara kordon bağlama tavsiye edilmez. Çünkü doğum esnasında bir daha çocuk istemeyen genç kadınlar zaman geçtikten sonra bebeğe kardeş olsun diye tekrar bir gebelik düşmektedir. Ancak başka korunma yöntemleri aramaları kordon bağlama yönteminden daha hayırlı olacaktır. Ancak 30 yaş üstü olan ve bir daha çocuk sahibi olmak istemeyen aileler bu kararlarından emin oldukları zaman sezeryan ameliyatı esnasında veya sonrasında kordon bağlayabilirler. İkinci bir ameliyat geçirmek istemeyenler sezeryan esnasında kordon bağlatma şansları vardır.
Sezeryanda Kordon Bağlandıktan Sonra Hamile Kalma İSteği,
Sezeryan ameliyatı sonrasında kordonlarını bağlatmış olan bir kadın, tekrar hamile kalmak istediğinde ve kordonlarını tekrar açtırmak istediğinde başarı şansı düşükte olsa kordonlar laparoskopik kapalı ameliyat yada açık ameliyat ile tekrar açılabilir. Ancak dış gebelik olma yada tekrar hamile kalamama ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle doktor tarafından tüp bebek tavsiye edilir. Ancak gebe kalma şansı düşük olduğundan bir yada iki çocuğu olan ailelerde kordon bağlama yöntemi uygun değildir. Ancak dört yada beş sezeryan sonrası annenin hayatı riske gireceğinden sezeryan sonrası hastanın sağlık durumuna göre doktor tarafından kordon bağlanma yöntemi tavsiye edilir. Çünkü her sezeryan sonrası annenin hayatı büyük risk altına girerek çoğu kadında ölümle sonuçlanabilmektedir. Ancak her kadının bünyesinde farklılık gösterir. Bu nedenle göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur.