{ "title": "Sezeryan Sonrası Şişlik", "image": "https://www.sezaryen.gen.tr/images/Sezeryan-Sonrasi-Sislik-61.jpg", "date": "21.01.2024 19:09:01", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Sezeryan sonrası şişlik, birçok annenin ortak problemi olan sezaryen doğum sonrasında ödem ve şişlik yaşanması normal bir durum olup, doğru şekilde hareket edildiği takdirde zaman içerisinde bu problemlerden kurtulmak mümkün olacaktır. Doğumdan sonraki dönem birçok anne bebeğini kucağına aldığı zaman karındaki kişiliğin ineceğini ve hafiflediğini düşünür. Fakat lohusalık denilen bu dönem ilk 40 gün içerisinde anneler kendilerini çok ağır ve yorgun hissedebilirler. Sezeryan doğumunda normal doğuma göre ağırlık ve şişlik durumu daha fazla yaşanması normal bir durum olarak karşılanabilir. O yüzden şu İyi bilinmelidir ki bebeğini ilk altı ay emziren ve 6 aydan 1 yaşına kadar hep gıdalarla beraber emzirmeyi devam ettiren annelerin şişkinliği yeni atıp doğumdan önceki haline dönmesi daha kısa sürede kolay olmaktadır.

Sezeryan sonrası şişlik için neler yapılabilir?

Hamilelik dönemi: Sezeryan sonrası şişlik vakasını yaşamamak için hamilelik döneminde de sağlıklı, rahat ve iyi beslenmek bir hamilelik geçirilmesi, doğum sonrası sıkıntılarından ve şişkinlikten kurtulmak için oldukça çok önemlidir. Bunun için hamilelik döneminde rahat, sakin ve iyi beslenerek, hamilelik dönemi geçirmeye özen gösterilmelidir.

Uyku: Doğum sonrasında yeni doğan bebeklerin uyku düzenini oluşturmak oldukça zaman almaktadır. Fakat gün içerisinde yeni doğan bir bebeğin uyuduğu zaman, annenin de vücudunu dinlendirmesi için uyuması gerekir. Bu sayede gece yaşadığı uyku açıklığını kapatmış olup vücudunu ödüllendirilmiş ve kan dolaşımını dengelenmiş olur.

Emzirme: Sezeryan sonrasında şişliklerden kurtulmak için önemli ve ilk yapılması gereken bebeği emzirmek olmalıdır. Emzirme hem bebekler için faydalı hem de annedeki şişlikleri azaltmada yardımcı olur.

Beslenme: Sezeryan sonrasında şişliklerden kurtulmak için emzirmenin ardından bazı beslenme noktalara da dikkat etmek gerekir. Mesela bol miktarda su içmek hem ödemi azaltır hem de şişkinliği azaltır hem de anne sütünün artmasını sağlamaktadır. Şişlik problemi yaşayan anneler dört saatten uzun süre aç kalmamalıdır. 2 veya 3 saat arası ile sabah, öğle ve akşam ana ve ara öğünlerde olmak üzere 6 öğünle beslenmelidir. Ara öğünlerde ise çok hafif fakat karbonhidrat içerikli protein ve vitamin yönünden zengin gıdalar tüketmesi gerekir. Aynı zamanda içerisinde yoğun katkı maddesi bulunan içecek ve yiyecekleri tüketmemek adına itina gösterilmelidir. Kahve ve çay fazla tüketilmemelidir. Zamanında yemek ve düzenli beslenmek vücutta oluşan şişkinliği engelleyip dolaşım bozukluğunu ortadan kaldırır.
" } ] }