{ "title": "Sezeryan Sonrası Ayak Şişmesi", "image": "https://www.sezaryen.gen.tr/images/Sezeryan-Sonrasi-Ayak-Sismesi-91.jpg", "date": "19.01.2024 10:34:45", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "
Sezeryan sonrası ayak şişmesi, Gebelik döneminde kadınlarda fazla su gereksinimi olmaktadır. Fazla derecede alınan su, belli bir zaman sonra vücutta tutularak ödem haline gelir. Gebelik döneminde kan akış hızının fazla olması, artan kan hacmi ile damarlarda genişlemeye sebep olur ve bu durumlarda alınan fazla sıvı, hücreler arasında birikime yol açar. Bu durum neticesinde de şişkinlikler oluşur. Ayakta, elde, vücutta meydana gelen şişkinlikler vardır. Bunların en önemlisi ise ayakta olan şişmelerdir. Doğum sonrasında vücutta oluşan şişkinlikler kendisini yavaş yavaş göstermeye başlar. Normal doğuma göre sezaryen da ayak şişmesi daha fazladır. Doğumdan sonraki loğusalık döneminde kadınlarda ödemlerden dolayı rahatsızlıklar görülür. Özellikle tüm ameliyat geçirenlerde ayak şişme olgusuna rastlanmıştır. Sezeryan sonrası ayak şişmesinin nedeni, yer çekiminden de olabileceği gibi toplardamar dolaşımının bozulmasından da olabilir. Doğum sonrasında bacaklarda ve ayak bileklerinde oluşan ödem şişkinlikler şeklinde kendini göstermeye başlar. Ayakları şişen kadınların ayaklarını aşağı doğru sarkıtmaması ve bol bol sıvı tüketmesi gerekir.

Sezeryan ameliyatından sonra ayakta oluşan şişmeleri için yapılması gerekli olanlar şunlardır
Eğer bu maddelere dikkat edilirse kısa zamanda başta ayak olmak üzere vücudun değişik yerlerinde şişlikler atılacaktır. Sezeryan sonrasında ayakların şişmesi vakıaları genelde ameliyattan ortalama 20 gün sonra vücuttan kendiliğinden atılır. Eğer bu şişlik, 20 günde iyileşmezse ciddi bir hastalık olabilir. Kısa zamanda hekime başvurulması gerekir. Sezeryan sonrasında oluşan ayak şişmelerinin sebebi hamilelik döneminde çok yağlı yiyecekler yenmesi, tuzun gereğinden fazla tüketilmesi ve suyun istenilenden fazla tüketilmemesi gibi sebeplerinden dolayıdır. Ödemi atabilmek için düzenli beslenmek, ayakları bol bol dinlendirme, doktor kontrollerinin aksatılmaması gerekir. Şunu da ifade etmek gerekir ki sezeryanda bir ameliyat olduğu için her ameliyat gibi risk özelliği taşır. Sezeryan ameliyatının başarılı geçmesi devamında bir sorun getirmeyeceğinin garantisi yoktur. Bundan dolayı mutlaka sezaryen ameliyatı sonrasında bedeninizdeki değişiklikleri hekiminizle paylaşmanız gerekir. Sezeryan sonrası ayak şişmesi herkeste görülebilen bir hastalık olduğu için bu hastalığı ufak önlemler alarak kolayca atlatabiliriz." } ] }