{ "title": "Sezeryan Nasıl Yapılır", "image": "https://www.sezaryen.gen.tr/images/Sezeryan-Nasil-Yapilir-11.jpg", "date": "19.01.2024 06:24:58", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "Sezeryan Nasıl Yapılır, annenin normal doğum yapmasına engel olan bir etkenin olması durumunda ya da anne adayının normal doğum yapmak istememesi durumunda doğumun sezeryanla olmasına karar verilebilir. Günümüzde anestezi tekniklerinin gelişmesi, sterilite sorunlarına karşı etkili antibiyotiklerin olması, enfeksiyon, ameliyatlardaki dikiş tekniklerinin gelişmesi, cerrahi yöntemlerdeki gelişmesiyle birlikte sezaryen ile doğum daha kolay şekilde gerçekleştirilmektedir. Sezeryan gebeliğin seyrine bağlı olup, farklı gebelik haftalarında yapılabilir. Bebeğe ya da anne adayına bağlı olan tıbbi zorunluluklar sebebiyle bazen sezeryanın acilen yapılması muhtemeldir.

Sezeryan doğum hangi durumlarda yapılır?
Sezeryan doğum nasıl yapılır?

Sezeryan bebeğin annenin karnından açılan kesikle rahme ulaşılması ve rahmin kesilerek bebeğin dışarıya çıkarılmasını sağlanan bir doğum yöntemidir. Normal doğumun yapılamadığı veya normal doğumun kadın tarafından istenmediği durumlarda doğum bu yöntemle yapılmaktadır. Normal olarak sezaryenle doğum 30-45 dakika içinde tamamlanmaktadır. Olası bir aksilikte bu süre bir saate daha uzayabilir. Doğum anestezi altında uygulanır. Bu genel anestezi olabileceği gibi spinal anestezi ile de yapılabilmektedir. Sezeryandan önce hemşire anne adayını doğuma hazırlar. Kimi gebelere mide asidinin azaltılması için anti asit şurup önerilir. Bunun anestezide akciğerlere kaçma olasılığı bulunan mide sıvısının önleme etkisi de bulunmaktadır. Daha sonrasında karın bölgesi iyice yıkanır, ameliyat edilecek alan tıraş edilir. Ameliyatta mesanenin zarar görmemesi için, idrar sondası takılmaktadır. Ayrıca kollara veya ellere serum bağlanır. Herhangi bir ihtiyaçta bunlar kullanılmaktadır. Yapılan bu cerrahi işlemde ağrı hissedilmemesi için anne adayına anestezi verilir. Genel anestezide doğumda hiçbir şey hissedilmediği gibi, tamamen uyunur. Spinal yani epidural anestezide anne adayı uyanık olur, ancak ağrı duymamaktadır. Bu yöntemde belden ince bir tüple girilerek, anestezi verilmektedir. Bu şekilde sadece vücudun aşağısı uyuşturulur.

Sezeryan doğuma ilk önce karın duvarına açılan kesiyle başlanır. Buradan sonra karın boşluğuna ulaşılır. Kesi yeri çatı kemiğinin üzerinde, yere paralel olarak veya göbekle çatı kemiği arasına açılabilir. Karın duvarı kasları kenara çekilmektedir. Genellikle kasların dokusu kesilmez. Daha sonra rahim duvarına kesi yapılarak, bebeğe ulaşılmaktadır. Bu kesi yatay veya dikey olabilir. Buna karar veren tamamen doktordur. Fakat genel olarak yatay kesi açılır. Böylece hem kanama riski azaltılır hem de iyileşme daha hızlı olabilir. Buradan da bebek çıkartılarak, göbek kordonu kesilir. Ardından ise plasenta dışarı çıkarılır. Vücutta kesilen yerler kendiliğinden eriyen dikişler ile dikilerek kapatılır. Bu dikişler kesildiği gibi aynen geriye doğru her kata uygulanmaktadır.
" } ] }