{ "title": "Sezeryan Doğumdan Sonra Normal Doğum Olur Mu", "image": "https://www.sezaryen.gen.tr/images/Sezeryan-Dogumdan-Sonra-Normal-Dogum-Olur-Mu-35.jpg", "date": "20.01.2024 15:29:16", "author": "Asuman Demirkol", "article": [ { "article": "Sezeryan doğumdan sonra normal doğum olur mu, sorusunu cevaplamadan önce sezaryen ve normal doğum kavramlarına bir değinmek gerekir. Sezeryan doğum, cerrahi bir operasyon aracılığıyla karın bölgesinde açılan bir kesikten anne karnında bulunan bebeğin doğum ameliyatıdır. Normal şartlarda yarım saat 45 dakika süren sezaryen doğum küçük aksaklıklarla bir saate uzayabilir. Normal doğumdan farklı olarak sezaryen doğumda normal doğum sırasında kullanılan anestezinin iki katı kadar anestezi kullanımı olur. Daha önce planı yapılmış olan sezaryen doğum hamileliğin 34. Haftasından sonra yapılır. 34. Haftadan önce bebeklerin akciğer gelişimi tamamlanmadığı için sezaryen doğum yapılmamalıdır.

Normal doğum, 37 haftayı doldurmuş bebeğin vajinal yoldan annenin kendiliğinden oluşan sancılarıyla rahim dışına çıkmasıdır. 37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar erken doğum, 24 hafta öncesinde gerçekleşen ve bebeğin rahim dışında yaşama yeteneğini henüz kazanmamış olması ise düşük olarak tanımlanır.

Anneler için en sağlıklısı normal doğumdur. Fakat günümüzde sezaryen doğuma anne adayları ilgi duymakta hekimler ise teşvik etmektedir. Anne adaylarının gerekçesi doğum sancısından kurtulmak, hekimlerin ise daha fazla para ve puan kazanmaktır. Yakın geçmişte suistimalleri azaltmak amaçlı hükümet teşvik politikaları geliştirmiş hatta anne adaylarını normal doğuma yönlendiren doktor, ebe veya sağlık çalışanına çift maaş vermek gibi özendirme yoluna da gidilmiştir.

Peki sezaryen doğumdan sonra normal doğum olur mu?

Çoğu doktor ve anne ilk doğum sezeryansa diğer doğumlarda sezaryen olmak zorunda gibi bir düşünceye sahiptir. Daha önce bir kez sezeryanla doğum yapmış, ameliyat kesesi idrar kesesinin hemen üzerinde alt tarafta yer alan, kemik yapısı dar olmayan bir kadının bebeğinin iri olmaması, geliş bozukluğu oluşturmaması durumlarında normal doğum gerçekleşebilir. Normal doğumda dahi son ana kadar sezaryen doğum olma riski vardır fakat sezaryen doğum sonrası eğer şartlar uygunsa normal doğum gerçekleşebilir ve bu doğumda rahmin yırtılma riski yüzde 0,5-1 arasındadır. Hatta hükümetin teşvik politikaları öncesinde hekimler sezaryen doğumdan sonra normal doğumun olma ihtimalini düşünmek dahi istemezken ilk defa Avrupa'da fark edilen ve çok daha sonra da ülkemizde uygulanmaya başlayan sezaryen sonrası normal doğum yapan hasta sayısı her geçen sene artmaktadır. Bu şekilde öncesinde sezaryen olup sonraki doğumunu normal gerçekleştirmesi için bırakılan hastaların yüzde 60-80'i bunu başarıyla gerçekleştirmiştir. Normal doğumda da son anda dahi sezaryen doğum olma olasılığı varken ilk veya bir önceki doğumu sezaryen doğum olmuş hastayı acil sezeryana alabilecek donanım ve ortama sahip tam teşekküllü bir hastanede doğum yapması gerekmektedir.
" } ] }