{ "title": "Sezeryan Doğum Sonrası", "image": "https://www.sezaryen.gen.tr/images/Sezeryan-Dogum-Sonrasi-67.jpg", "date": "18.01.2024 23:00:40", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Sezeryan Doğum Sonrası, Sezeryanla doğum sonrası iyileşme fiziksel olduğu kadar psikolojik bir süreçtir. Zorlu bir dokuz ay sonrası tüm hormon sistemi değişen yeni anne doğumla birlikte yeni bir hormon sistemi içine daha girecek ve hem sezeryanın yarattığı sizi hem de hormonal değişiklikler bebeği kucağımıza aldıktan sonraki ilk mutluluğun yerini biraz karamsarlığa bırakacaktır. Bu normal bir durumdur. Sezeryan doğum anında kolaylık sağlasa da doğumdan sonraki 2 yıl bedensel faaliyetleri etkileyerek karamsarlığa neden olabilir. Süreci bilmek ve bunun geçici bir durum olduğunu kabul etmek bu dönemi atlatmanıza yardım eder.

Hastanede verilen eğitimler içerisinde sezaryen sonrası karşılaşılan sancılar için nefes egzersizleri ve bölgesel masajlar da öğretilecektir. İlk 1 sene ara ara dikiş yerleriniz acıyabilir, rahim kasılmaları dikişlerden de kaynaklı zorlayabilir bu yüzden yavaşça nefes almayı ve sancılar başlayınca kendinizi yoracak işlerden uzak durmanızı öneririm. Dikişler dışarıdan daha çabuk iyileşmesine rağmen içeriden daha geç iyileşecekleri için ağır egzersizlerden de kaçınmak gereklidir.

Sezeryan doğum sonrasında ilk 24 saat hastanede gözetim devam eder. Herhangi bir komplikasyon gelişmezse anne ve bebeği 3 gün içerisinde taburcu edilirler. Bu 3 gün içerisinde anneye hastanede dikişlere baskı yapmadan bebeği nasıl emzireceği, gün içinde yapabileceği egzersiz hareketleri ve beslenmesi ile ilgili eğitimsel dersler de verilir. Anestezi etkisi geçtikten sonra ağrılar şiddetli olabilir, yavaşça hareket etmeye çalışmak ve yardım almak ilk 24 saat önemlidir.

Sezeryan doğum sonrası egzersiz; bol bol su içmek, gün içinde 20 dakikalık yürüyüşler yapmak hem metabolizmayı düzenleyecek hem de doğum şişkinliklerini atmaya yardımcı olacaktır. İlk 1 ay egzersiz olarak sadece yürümek en iyisidir. Fırsat buldukça dinlenmeye çalışmak ve uyumak iyileşme sürecini hızlandırır. Burada yeni babanın da anneye desteği çok önemlidir. Bebekle ilgili işleri paylaşmak anneye gün içinde uyuması için zaman tanımak iyileşme sürecini hızlandırır. Doğumdan sonraki 1 yıl dikişlerin iyileşme süreci olarak düşünülmeli ve yorucu ağır egzersizlerden uzak durulmalı, bedensel olarak zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır.

Sezeryan doğum, normal doğuma nazaran doğum anında kolaylık sağlasa da sezaryen dikişleri içeriden geç iyileşirler. Doğum sonrası şişlikler, saç dökülmeleri, ateş basmaları ya da birden gelen üşümeler normal doğumda da görünürler. Sezeryan doğumun normal doğuma nazaran tek dezavantajı diğer tüm ağrıların yanına 8 kat dikiş ağrısının eklenmiş olmasıdır. Bir süre boyunca otururken, kalkarken, gülerken, ağlarken bu dikişler ağrı yapacaktır. Bunun dışında hormonal değişikliğe bağlı gelişen süreç normal doğumda da aynıdır.

Sezeryan sonrası cinsel ilişkiden de 2 ay kadar kaçınmak tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda tampon kullanımı yerine hijyenik ped tercih edilmelidir.

Sezeryan doğum sonrası rahim kasılmaları normaldir. Hamilelik sürecinde genişleyen rahim zaman içinde eski boyutlarına dönmeye çalışacağından ara ara hamilelikteki gibi kasılmalar hissedebilirsiniz. Fakat kasılmalara eşlik eden yüksek ateş ya da alt karın bölgesinde uzun süren ağrı hissi oluşursa doktora haber vermek en iyisidir.

" } ] }