{ "title": "Sezeryan Dikişi", "image": "https://www.sezaryen.gen.tr/images/Sezeryan-Dikisi-98.jpg", "date": "20.01.2024 01:58:55", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "
Sezaryen dikişi; cildin kapanmasının hem kozmetik açıdan hem de yaralanan bölgede enfeksiyon veya açılma durumu gibi riskler taşımasından dolayı önemli bir dikiş işlemidir.

Sezaryen ameliyatlarında cilt nasıl dikilir?

Sezaryen ameliyatında dikişler, birçok katmana atılmaktadır. Hemen Karnın alt kısmına yatay olarak atılan kesikten daha sonra rahim, cilt altı, faysa, cilt gibi tüm katmanlarda kesik olacağından hepsine ayrı ayrı dikiş atılır. Sezaryen ameliyatlarında çok nadir olarak, göbekten aşağıya da dikiş atılabilir fakat en iyi sonuç veren, izi belli olmayan karın altına atılan yatay kesilerdir. Sezaryen doğum ameliyatlarında 4 farklı dikiş yöntemlerinden biri uygulanmaktadır.

Dışarıdan görünmeyecek şekilde cildin hemen altına atılan dikiş; bu dikiş yönteminin adı subkutikuler süturdur. Genellikle kendi kendine eriyen dikişler kullanılmaktadır. Bu yöntemle dikişler tek tek atılmamaktadır. Halk arasında estetik dikiş olarak da adlandırılmaktadır. En büyük avantajı da dikiş sonrası iz bırakmamasıdır.

Cilt üzerine tel zımba (Staple) ile atılan dikiş; bu dikişte kesilen bölgeye tek tek zımbalama işlemi yapılır ve açık kenarlar birbirine bitiştirilir. Sezaryen ardından genellikle 1 hafta sonra zımba teller çıkarılır. Dikiş alınması ise ağrısızdır.

İplik ile cilde tek tek atılan dikiş; bu yöntem genellikle kendiliğinden erime sağlamayan materyallerle atılmaktadır ve dikişten yaklaşık 1 hafta sonra dikişlerin tek tek alınır.

Yapışkan bant (Strip) yöntemi ile dikiş; Yaranın üzerine strip adı verilen bant yapıştırılır ve açık olan kenarlar birbirine birleştirilir. Gerilimi fazla yüksek olmayan bir yöntemdir.

Bu dikiş yöntemlerinden en yaygın olarak tercih edilen yöntem estetik dikiş yöntemidir. Dikişler arasında birçok avantaj ve dezavantajlar mevcuttur.

Sezaryen dikişi iyileşme süreci; cildin en üst epitel tabakasının oluşmasının 24-48 saat içerisinde gerçekleşmesinden dolayı, genellikle ameliyattan 2-3 gün sonra hastanın banyo yapmasında bir sakınca yoktur. Cilt dokusunun karşı karşıya kuvvetle yapışması ve tamamıyla kapanması yaklaşık olarak 1 hafta sürmektedir.

Sezaryen dikişi alınmasında ise; Normal olarak yapılmış olan cilt altı süturlar alınmamaktadır. Bunlar kendi kendine erirler. Şayet erimeyen sütur ile dikiş atılmış ise genel olarak ameliyattan 6-7 gün sonra alınır. Bazı durumlarda dikiş alma süresi değişebilir.
" } ] }