{ "title": "Sezeryan Ameliyatı", "image": "https://www.sezaryen.gen.tr/images/Sezeryan-Ameliyati-44.jpg", "date": "20.01.2024 10:06:32", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sezeryan ameliyatı, hamilelikte kadının normal doğum yapmasına engel olacak bir problemin olmasında ya da kadının normal doğum yapmayı istememesi, bundan çekinmesi durumunda yapılabilir. Sezeryan ameliyatı bir doğum şeklidir. Doğumun bu yöntemle yapılması günümüzde yeni geliştirilen tekniklerle daha kolay hale getirilmiştir. Anestezi tekniklerindeki gelişme, sterilite, enfeksiyon sorunlarında kullanılan etkili antibiyotikler, dikiş teknikleri, cerrahi girişimlerde kullanılan yeni teknikler sezaryen ameliyatının daha konforlu olmasına neden olmuştur. Gebeliğin seyrindeki gelişmeler dikkate alınarak, sezaryen ameliyatının ne zaman yapılacağına karar verilir. Bazı hallerde hem bebekten hem de anneden kaynaklanabilecek sorunlar yüzünden sezaryen ameliyatı acilen de yapılabilir.

Sezeryan ameliyatı kararı nasıl verilir?

Doğumun sezeryanla olması konusunda çeşitli etkenler rol oynayabilir. Bu etkenler bazen anneden, bazen de bebekten kaynaklanabilir. Bunların en önemlilerini sıralarsak;
Sezeryan ameliyatı nasıl yapılır?

Sezeryan ameliyatı ile yapılan doğumda kadının karnına bir kesi açılır. Buradan rahme ulaşılarak, rahimde açılan kesikten bebek dışarıya çıkarılır. Yine aynı yollar izlenerek en son kadının karnındaki kesi kapatılır. Bu yöntem kadının normal doğum yapamaması halinde ya da kadının normal doğumu istememesi durumunda kullanılır.

Herhangi bir aksilik çıkmadığı zaman sezaryen ameliyatı 30-45 dakika kadar sürer. Bir aksilik olduğunda ise ameliyat 1 saat sürebilir. Doğumda spinal anestezi ya da genel anestezi kullanılabilir. Sezeryan ameliyatı öncesinde anne adayı bir hemşire tarafından doğuma hazırlanır. Bazı kadınlara mide asidinin giderilmesi için, anti asit şurup kullanımı gerekebilir. Bu önlem anestezi sırasında mide sıvısının akciğere kaçma olasılığının engellenmesi için yapılır. Bundan sonra kadının karın bölgesi dezenfekte edilerek yıkanır. Ameliyatın yapılacağı yer tıraş edilir. Mesanede zarar olmaması için, kadına idrar sondası takılır. Önlem için koldan ya da elden serum bağlanır. Bunlar herhangi bir gereksinimde kolay kullanım için hazır edilir.

Sezeryan ameliyatı sırasında ağrı hissedilmemesi için kadına anestezi uygulanır. Genel anestezi yapılırsa, kadın tamamen uyutulur ve cerrahide bir şey hissetmez. Spinal anestezi yani epidural anestezi uygulanırsa, kadın uyanık olmasına rağmen sezaryen sırasında ağrı hissedilmez. Bu tür anestezide belden ince bir tüple girilir ve anestezi verilir. Sadece kadının belde aşağısı uyuşturulmuş olur.

Sezeryan ameliyatı önce kadının karın duvarına açılan kesiyle başlar. Karın boşluğuna ulaşılarak ameliyata devam edilir. Kesi kadının çatı kemiğinin üstünden, yere paralel olacak şekilde ya da göbek ile çatı kemiğinin arasından açılır. Burada karın duvarı kasları kenar kısımlara çekilir. Kas dokusu kesilmeden işlem yapmaya özen gösterilir. Bundan sonra rahme ulaşılarak, rahim duvarı kesisi yapılır. Kesi burada dikey şekilde ya da yatay olabilir. Bu kararı doktor vermektedir. Ancak en fazla yatay kesi tercih edilir. Bu sayede kanama olasılığı daha az olduğu gibi, sonrasında iyileşmede hızlı olur. Bebek rahimden çıkarılır ve göbek kordonu kesilir. Bundan sonra bebeğin eşi plasenta alınır. Karında açılan kesilerin hepsi kendinden eriyen dikişlerle kapatılmaktadır. Kesim sırasında göre gene her kat dikişle kapatılır ve sezeryan ameliyatı bitirilir.
" } ] }