{ "title": "Sezaryen Sonrası", "image": "https://www.sezaryen.gen.tr/images/Sezeryan-Sonrasi-77.jpg", "date": "20.01.2024 11:43:48", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Sezaryen Sonrası: Sezaryen, cerrahi bir ameliyat yolu ile karında açılan bir kesikten anne karnındaki bebeğin alınması ameliyatı olarak bilinen bir ameliyattır. Ortalama olarak yarım saat ile kırk beş dakika arasında olan bir ameliyattır sezaryen doğumu. Uzayabilir. Normal doğumdan farklı olan sezaryen normal doğum sırasında kullanılan anestezinin iki katı kadar fazla anestezi yapılır. Önceden planı yapılmış bir sezaryen doğumu, hamileliğin 34. Haftası ve sonrasında yapılmaktadır. 34. Haftadan önce bebeğin ciğerlerin gelişimi tam olarak tamamlanmamış olabilir. Bu nedenle sezaryen doğumun 34. Haftadan önce yapılması doğru olmaz. 34. Haftadan önce yapılan sezaryen olarak doğan bebeğin yaşamını devam ettirebilmesi çok zordur.

Sezaryen Sonrası İlk Saatler

İlk saatler doğum yapan bayanın yanına ilk sütünü vermesi için yeni doğan bebeği getiriler. Hemşire bakıma hemen başlar. Saatte bir kez annenin tansiyonu ölçülür, idrar çıkışı enfeksiyon kontrolü ve kanama kontrolü yapılır. İlk gün tahmini olarak damardan 3000 cc serum verilir ve antibiyotik yapılır. İlk kalktığı zaman, tansiyon düşmesi, baş dönmesi olabilir, telaşlanmaya gerek yoktur. Fenalaştığı zaman anne hemen yatırılır ve bir zaman geçtikten sonra hemşirenin gözetiminde tekrardan denenir. Ama anneye sonda takılmışsa ve anne yürüme başlamış ise bu dönemde sonda çıkartılır. Anneyi ayağa kaldırılmadan daha önce bisküvi, komposto, çay ve hoşaf gibi hafif sulu içecek ve yiyecekler verilmelidir. Fakat ağrı oluşursa ve ağrı pompası varsa hasta ağrısını kendisi pompa aracılığı ile kontrol edebilir. Ama ağrı pompası yoksa doktorun dediği şekilde hemşire ve önerilen miktarda kalçadan veya damar yolundan iğneyle ağrı kesici yapar. Bütün bu uygulamalar hastanın ameliyatını yapan jinekolog doktorun bilgisi olduğu zaman yapılır. Sezaryen sonrası birinci ve ikinci günlerde doğum yapan kadın istediği gibi kötü olmayan ilk geceden sonra çok daha rahat eder, ama gaz sancıları ameliyatın birinci gün olur.

Sezaryen Sonrası Bebek Emzirmesi

Emzirmeyi öğrenen anneye en çok yapması gereken şey yürümek olacaktır. Sulu yumuşak özellikle süt yapacak yiyecekler anneye verilmelidir. Gazı kolay çıkartması için anneye gaz yapacak şeyler verilmemelidir gaz yapmayan yiyecekler verilmelidir. Ağrı kesici ve verilen antibiyotikleri ağızdan alır. Dikiş yerine pansuman yapılır. Annenin duşa girebilmesi için özel bir bant kesilen yere yapıştırılır. Annenin daha kolay yapması için bir hemşire kontrolünde annenin ayakta duş alması iyi olur.

Sezaryen Sonrası İkinci Gün

Sezaryen sonrası ikinci gün normal olarak gaz sıkıntısı olmayan anne büyük ihtimalle büyük tuvaletini rahat yapar. Ama anne büyük tuvaletini yapmıyor ise bir fitil ya da makattan uygulanan bir kremle tuvalete çıkıp rahatlayabilir. Pansumana gerek görülürse jinekolog tekrar değiştirir, hatta flaster yapıştırmaya gerek görülmez ise açık da kalabilir. Artık bebeğini alıp eve gitmeye hazırlanmaya başlamalıdır.

Sezaryen Sonrası Evde İyileşme

Evde iyileşme sezaryen sonrasında anne evdeki ilk günlerinde yavaş olması gerekir, bebeğin bakımını kendisini yapması gerektir. Ama ağır fiziksel hareketler yapması iyi olmaz. Doktorun önerdiği ilaçlar varsa ilaçlar düzenli bir şekilde içilmelidir. Gebelik önce annenin almış olduğu demir ve vitamin haplarını 1 ay daha içmesi çok iyi olacaktır. Kanama ve akıntı her gün azalarak devam eder, tahminen 40 günü olacaktır. 40 gün cinsel ilişki uygun değildir. 40 havuza girmesi ve küvette sıcak suyla yıkanması, denize girmesi iyi olmaz. Ayakta ılık suyla duş yapması çok daha iyi olur. Gaz yapan yiyeceklerden kaçınılması iyi olur. Bu yiyecekler özel olarak portakal, mercimek, lahana, nohut ve kuru fasulyedir. Tuvaletini rahat yapmasını sağlayacak yiyecekler ise kayısı ve şeftali gibi meyvelerdir. Günde en az 2 litre su içmesi ve 3 litre sıvı tüketmesi gereklidir. Hastaneden çıktıktan sonra annenin 4 ya da 5 gün sonra ameliyatını yapan doktor tarafından kontrol edilmesi iyi olur.
" } ] }