{ "title": "Sezaryan", "image": "https://www.sezaryen.gen.tr/images/Sezaryan-65.jpg", "date": "20.01.2024 19:23:17", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Sezaryan, sezaryan doğum hem Türkiye hem de diğer ülkelerde son yıllarda sıkça tercih edilen bir doğum şeklidir. Ancak normal doğuma oranla gereksiz durumlarda uygulandığı taktirde daha risklidir. Çünkü sezaryan narkoz verilerek normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda karın ve rahim kesilerek bebeğin alındığı cerrahi bir işlemdir. Aslında sezaryan sadece anne ve bebeğin hayatı risk taşıdığı durumlarda uygulanması gereken cerrahi bir müdahaledir. Yani anne adaylarının normal doğum yapmasına engel bir durum veya anne adayının normal doğum yapmaktan korktuğu durumlarda uygulanmalıdır. Sezaryan doğuma iki şekilde girilir. Biri genel anestezi altında, ikincisi ise epidural anestezidir. Bu anestezi şekillerine ise doktor, hasta ve anestezi uzmanı birlikte karar vermelidir. Genel anestezi ile yapılan doğumda anne hiçbir şey hissetmez ve tamamen uyutulur.

Epidural anestezi de ise anne uyanık olur ancak ağrı hissetmez. Bu yöntemde belden ince bir tüp ile girilerek anestezi verilir. Bu şekilde sadece vücudun altı uyuşturulur ve narkoz bebeğe geçmez.

Sezaryan ne zaman gereklidir? Bebek normalden büyük ise bebeği doğum kanalına baş ile ilerliyorsa, anne adayının çatı kısmı dar ise anne adaylarının önceden geçirdiği ameliyatlar normal doğuma engel ise plasentanın rahim duvarından erken ayrılması, plasentanın rahim girişini kapatması durumunda acil olarak bebeğin sezaryan ile alınması gerekir.

Sezaryan doğum nasıl yapılır?

Sezaryan doğum bebeğin anne karnından açılan bir kesi ile rahime ulaşılması ve rahim kesilerek bebeğin dışarıya çıkarıldığı bir doğum yöntemidir.

Sezaryan doğum genellikle 30-40 dakika içerisinde tamamlanır. Ancak bazı durumlarda bu süre bir saati bulabilir. Sezaryan olacak anneyi hemşire doğuma hazırlamak için karın bölgesini yıkar, ameliyat edilecek olan bölgeyi tıraş eder. El veya kola serum bağlayarak idrar sondası takar. Sebebi ise ameliyatta mesanenin zarar görmemesini sağlamaktır. Daha sonra sezaryan doğum doktoru tarafından karın duvarına açılan kesi yardımı ile bebek alınır. Bebek alındıktan sonra kesilen yerler kendiliğinden eriyen dikişler ile dikilerek kapatılır. Sezaryan ile doğum yapan bir kişinin ortalama iki gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. Sezaryan ile doğum yapan bir kişinin üç'ten fazla doğum yapması da önerilmez. Çünkü sezaryan sırasında anne adayında meshane ve bağırsak yaralanma riskleri de vardır.
" } ] }